Wake up call!

      Reacties uitgeschakeld voor Wake up call!

Na 25 jaar surfervaring had ik gisteren op nieuwjaarsdag op Terschelling toch even een wake-up call. We lagen met een man of drie op de buitenbank en er liepen echt serieus goede golven. Ik schat consistent 1,5m met uitschieters van 2m met z-zw offshore en afgaand tij. Geen laffe golfjes maar echt lengte in de face en heb zelfs drie barreltjes gescoord. De buitenbank van Terschelling is ver weg van de vloedlijn, dan komt de 2e bank en kort daarna heb je de 1e bank en dan pas het strand. Uiteindelijk besloten de andere twee surfers eruit te gaan en ik bleef nog om er nog een paar te pakken omdat het zo goed was. Ik lag dus helemaal alleen…achteraf niet handig. Na nog een half uur gesurft te hebben kwam er een dikke bak aan waarvan ik dacht dat een mooie laatste van de sessie zou zijn. De golf was wat hoger en holler dan ik inschatte en de bodem viel onder mij vandaan en ging over de falls. Ik kom boven…board weg. K%T.

Zonder drijfvermogen (board) ver buiten liggen is niet tof. Je moet zwemmen en achter je kijken voor de brekende golven en voornamelijk rustig blijven. Ik zag uiteindelijk het board drijven 20 meter van mij af tussen de buitenste en de 2e bank in. Maar door de ebstroom naar het oosten en de wind vanuit z-zw. kon ik er niet bij komen. Ik heb er nog lang erachteraan gezwommen want ik wilde het drijfvermogen weer terug. Na 5 minuten zwemmen raakte ik te veel buiten adem en was moe aan het raken en was nog best ver buiten. Ik besloot het board maar te laten gaan en naar de kust te zwemmen. Toen kwam ik er achter dat de kust niet echt heel snel dichterbij kwam. Ik heb een paar keer moeten pauzeren om op adem te komen. Uiteindelijk na een half uur zwemmen de kust bereikt en was zo blij dat ik de 2e bank weer onder mijn voeten voelde. Met praktisch niemand daar op die plek op het strand realiseer je dat je echt helemaal alleen bent…de ‘safetynet’ is er dan gewoonweg niet. Niemand weet dat jij daar ligt.
Toen ik doodop aan de kant stond, realiseerde ik mij dat dit heel anders had kunnen aflopen. Dat is ook de reden dat ik dit vertel. Het board is niet meer aangespoeld en drijft vermoedelijk nu ergens zee rond en zo had het met mij dus ook kunnen aflopen. De velcro van de leash had losgelaten, ook iets wat je niet direct verwacht.

Daarna direct naar de eerste de beste strandtent gegaan, wat ook nog 1,5 km lopen was, en melding gedaan bij de Brandaris (vuurtoren van Terschelling) zodat niet onnodig de hulpdiensten uitrukken als er toch een board gevonden zou zijn op het strand.

De grote lessen voor mij zijn:
– Als er serieuze golven zijn, ga niet alleen surfen, als er een ander persoon bij was geweest had deze zo het board kunnen pakken.
– Zwemmen in een 5/4 wetsuit met schoentjes en handschoenen aan gaat niet makkelijk in koud, dus zwaarder water (minder drijfvermogen). Dat had ik wel onderschat.
– Check je materiaal op deugdelijkheid.
– Raak niet in paniek en blijf te allen tijde rustig. Dan blijf je nadenken en richt je je duidelijk op wat je moet doen en dat is jezelf weer veilig op de kant krijgen.

Ik weet nu dat 2017 een fantastisch jaar voor mij gaat worden en ik wens iedereen dan ook een veilig maar een swellrijk 2017!

Allard