Surfen in Frankrijk

      Geen reacties op Surfen in Frankrijk

Als je vriendin toch dat hotel in Nice heeft geboekt om een weekje lekker te gaan shoppen, zou ik zeker mijn surfboard niet thuislaten. Voor de Middellandse Zee heeft Nice bijzonder mooie golven. En dat het hele jaar door… behalve hartje zomer, want dan neigt de zee behoorlijk rustig te blijven. Maar een groot probleem is dat niet. Zelfs in november kan het gemakkelijk twintig graden worden en de Middellandse Zee wordt natuurlijk nooit echt koud. Toch is de zee redelijk onvoorspelbaar en ga je voor gegarandeerd surfplezier beter naar de Atlantische kust.

Bretagne en de Vendee
Naar Bretagne bijvoorbeeld. Hier is het water kraakhelder, het wemelt er van de beschutte baaien en zelfs hartje zomer surf je er gemakkelijk in een legen line up. En dat terwijl Bretagne zowel een noord-, zuid- als west-swell vangt. Ook in Normandië zijn diverse surfspots. Maar voor Nederlanders is het noordelijk gelegen Wimereux interessanter. Je bent hier in een paar uur rijden. Onderbelicht is de Vendee. Zeker rond Bretignolles sur Mer is het goed surfen, al is deze plek niet echt geschikt voor beginners. Deze kunnen beter iets naar het zuiden gaan, bijvoorbeeld naar Sauveterre, Les Dunes of Sables D’Olonne.

Ile de Crozon, Bretagne

Ile de Crozon, Bretagne

Biarritz
De beste plek om in Frankrijk te surfen is echter aan de Atlantische Zee, en wel in Biarritz, in Frans Baskenland. Biarritz is trouwens een goede uitvalsbasis om aan de andere kante van de Pyreneeën, in Spanje een kijkje te nemen. Want ook in San Sebastian en omstreken is het goed surfen. Bovendien heeft deze stad het grootste aantal sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking, dus als je na het surfen een hapje wil eten kan dat best. Een hotel is hier trouwens grosso modo goedkoper dan in Biarritz, dus de moeite waard om het eens uit te proberen.

Hossegor

Hossegor